Strong Again

afrika_bildeStrong Again – from a troubled mind to a peaceful heart

Gjennom den humanitære stiftelsen Strong Again jobber jeg for å kunne gi traumebehandling i stor skala til mennesker i områder rammet av naturkatastrofer, krig, vold eller undertrykkelse (’struck by the powers of nature or the weakness of mankind’). Det er et globalt behov for effektiv traumebehandling av barn og voksne som har opplevd folkemord, terror, naturkatastrofer og andre ødeleggende hendelser eller situasjoner – langvarig eller akutte.

Vi benytter og lærer bort enkle teknikker som alle kan bruke på seg selv, enkelt og for resten av livet. Tankefeltteknikker / TFT er den mest effektive metoden vi kjenner for traumebehandling. Det er også en metode som enkelt kan spres til mange land og verdensdeler i løpet av forholdsvis kort tid, da metoden lett kan læres bort til mennesker som igjen kan lære den til flere personer – som deretter kan lære den videre. Vi snakker her om en mulighet for å oppnå et gjennombrudd i global traumebehandling, noe som vil ha stor innvirkning på menneskers indre balanse. Mye sinne og hat er traumebasert. Metoden vil kunne spre seg som et smittsomt “positivt” virus, når de første fasene blir organisert og tilrettelagt. Jeg er sikker på at et slikt arbeid vil være et viktig skritt mot fred i mange deler av verden; ja faktisk et kvantesprang.

Ønsker du å hjelpe oss? Gi ditt bidrag her: Konto nr 6001.05.02872

 

IMG_0277_50 pctIMG_0682IMG_0628

 

 

 

 

 

 

Historien om Strong Again
Strong Again ble etablert i juni 2011, opprinnelig under navnet Mats Uldal Humanitære Stiftelse. Grunnleggerne var Mats Uldal og meg selv. Stiftelsen skiftet navn til Strong Again i juni 2014.

Gjennom stiftelsen dro Uldal og jeg til Uganda sammen med et internasjonalt team fra USA, Storbritannia og Rwanda i juni 2012. Der skulle vi gjennomføre en storskala studie på traumer; en studie med tittelen ‘Effectiveness of Thought Field Therapy provided by Community Workers to a traumatised population in Uganda’.

Vi tilbrakte nesten en måned i Kasese District, på grensen til Den demokratiske republikken Kongo. Der gjorde vi en såkalt randomisert, kontrollert, dobbel-blind studie av 256 frivillige i en traumatisert befolkning. Dette er gullstandarden innen studier. De frivillige ble ikke behandlet av oss profesjonelle tankefeltterapeuter, men av 36 lokale katolske kateketer som ble undervist i Tankefeltterapi (TFT) i kun to dager like før studien. De ble valgt ut fra de rundt 350 kateketene som teamet vårt underviste totalt i løpet av oppholdet. Disse kateketene tilbyr nå gratis TFT-behandling til rundt en halv million mennesker i området. Det internasjonale teamet vårt lærte også bort TFT til 600 elever på en jenteskole, og Uldal og jeg til organisasjonen Hands of Hope i Kampala på vei hjem til Norge.

IMG_0448Teamet vårt ble vitne til fantastiske resultater, vi så faktisk healingen skje foran øynene våre. Det mest oppsiktsvekkende var at behandlingene ble utført av nyutdannede fra lokalbefolkningen, mennesker som selv fortsatt var synlig traumatisert. Ettersom studien ikke er offentliggjort ennå, får vi ikke avsløre de fantastiske sluttresultatene, men vi har lov til å si at “det gir sterke bevis for effektiviteten av TFT i en slik situasjon, og støtter modellen på selvhjelp i samfunnet”.

Det ble gjort en oppfølging av studien i januar 2014 for å sjekke varigheten av effekten. Vi håper at begge resultatene vil bli publisert i “Journal of Traumatic Stress” i løpet av 2015/2016.

Dette var den tredje i en serie av studier på TFT for behandling av PTSD utført i Rwanda og Uganda. Strong Again var ikke ennå etablert da de to første ble gjort i 2008 og 2009.

Den første studien ble gjennomført i Rwanda i 2008: Connolly, S., & Sakai, C. (2012). ‘Brief trauma intervention with Rwandan genocide survivors, using Thought Field Therapy’. Publisert i International Journal of Emergency Mental Health, 13 (3), 161-172.

I 2009 ble en annen studie gjennomført i Rwanda. Den inkluderte en ett års oppfølging. Tittel: ‘Utilizing Community Resources to Treat PTSD: A Random Controlled Study Using Thought Field Therapy’. Publisert i African Journal of Traumatic Stress Vol 3 No1 juni 2013.

Ta en titt på dette 30 sekunders videoklippet der vår ferske TFT student prøver å forstå hvordan skuldersmerten hans kunne gå fra ti til null på bare minutter ….

 

Bitta blir intervjuet om Strong Again av Mats Uldal på en konferanse om TFT